Den här helgen, vid ett seminarium i Oslo, fick jag återigen möjligheten att kort diskutera mitt arbete inom området jämställdhet. Innan jag började med forskningen trodde jag själv att det bara handlade om att arbeta hårdare för att kunna göra ”karriär”. Men när jag fördjupade mig i forskningen insåg jag hur normer och andra faktorer påverkar våra liv som kvinnor.
Forskningen jag fick i uppdrag att genomföra öppnade mina ögon för många perspektiv på varför kvinnor möter utmaningar på sina arbetsplatser och i sina karriärer, liksom i andra delar av livet. Det blev tydligt att dessa svårigheter inte är oundvikliga. Det vi behöver är kunskap, fakta och hjälp att se bortom våra egna “glasögon”, både män och kvinnor. Vi är alla “skyldiga” till att skapa den kultur vi lever i. Den goda nyheten är…
Förändring är möjlig, och den kan drivas från ett ledarskapsperspektiv. Nu har det gått mer än tio år sedan rapporten, och antalet kvinnliga pastorer har ökat med 100% inom den svenska Pingströrelsen.
Om rapporten
Jenny Bergh, tillsammans med Anethe Carlsson, har genomfört en omfattande studie om jämställdhet inom Svenska Pingströrelsen. Deras forskning, som utfördes på uppdrag av Pingst ung, finansierat av MUCF, syftar till att identifiera både informella och formella hinder för kvinnor inom rörelsen. Studien undersöker även om det finns ett samband mellan jämställdhet och församlingstillväxt.
Forskningsarbetet inleddes med en litteraturgenomgång som behandlade ämnen som jämställdhet, tillväxt, makt och normer. Därefter genomfördes både kvantitativa och kvalitativa undersökningar. Den kvantitativa delen inkluderade en kartläggning av styrelser och ledarskap inom Pingströrelsen från 1972 till 2012, medan den kvalitativa delen bestod av djupintervjuer med kvinnor inom rörelsen
Ett av de mest framträdande resultaten var att kvinnor ofta möter både synliga och osynliga hinder i sin strävan efter ledarskapspositioner. Dessa hinder inkluderar traditionella könsroller och normer som fortfarande är starkt rotade inom rörelsen. Studien visade också att kvinnor i högre grad än män upplever att deras gåvor och talanger inte fullt ut erkänns eller utnyttjas.
Förslag till Åtgärder
För att förbättra jämställdheten inom Pingströrelsen föreslår Bergh och Carlsson flera åtgärder. Dessa inkluderar utbildningsinsatser för att öka medvetenheten om genusfrågor, förändringar i rekryteringsprocesser för att säkerställa att kvinnor får lika möjligheter, och skapandet av stödjande nätverk för kvinnor i ledarskapsroller
Slutsats
Forskningen belyser viktiga aspekter av jämställdhet inom Svenska Pingströrelsen och ger konkreta förslag på hur dessa utmaningar kan hanteras. Genom att adressera både de formella och informella hindren kan rörelsen skapa en mer inkluderande och rättvis miljö för alla sina medlemmar. Denna forskning är ett viktigt steg mot att uppnå verklig jämställdhet och att stärka Pingströrelsens tillväxt och utveckling
Rapporten ledde sedan till boken Ester ett hållbart ledarskap. Jenny Bergh Anethe Carlsson
Även Gender Equality skrevs ett par år senare utifrån den ursprungliga Jämställdhetsrapporten
Rapporten har lett till flera uppsatser, här är några:
- Kvinna som pastor i Pingströrelsen Sara Blinge – altutbildning.se. https://altutbildning.se/uppsatser/blinge_sara_kvinna_som_pastor_i_pingstrorelsen_kandidatuppsats_2017.pdf.
- Hederskultur i Frikyrkan Erik Lundström
- https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1463930&dswid=410
- En undersökning om kvinnor som förkunnare och ledare i tre frikyrkor, Håkan Kenne, ALT